Talo Dagmarinkujalla

Olohuoneen sisustus
Kasvokuva Keltainen talo rannalla-blogin kirjoittaja Tarjasta.

Kirjoittaja: Tarja Kankaanpää-Salonen

Sisustaja Tarja Kankaanpää-Salonen asustelee koiransa russelipoika Folken kanssa maaseudun rauhassa 1960-luvun alussa rakennetussa talossaan, jota hän on kunnostellut sekä sisältä että ulkoa. Tarjan sisustusblogista Keltainen talo rannalla löytyy roppakaupalla ideoita ja inspiraatiota, sillä erilaisia ja eri maista olevia koteja on esitelty siellä jo valtava määrä blogin kolmentoista vuoden olemassaolon aikana.

Kaupallinen yhteistyö Glik Oy LKV ja Giitu.fi -sisustusverkkokauppa

Mitä suomalaisen sisustusmaailman sielunmaisemasta löytyy? Taatusti vaaleita värejä, design-klassikoita, käytännöllisyyttä, luonnonmateriaaleja, luonnonvaloa sekä selkeitä pintoja. Näitä pitää sisällään myös Tampereella Dagmarinkujalla sijaitseva POFn sisustama tyylikäs omakotitalo.

Tässä modernissa ja minimalistisessa kohteessa puu, valo sekä vaaleat pinnat kohtaavat toisensa. Puiset pinnat jatkuvat läpi koko asunnon ja valon määrä suorastaan tulvii sisään isojen ikkunoiden ansiosta.

Tämä arkkitehtuuriltaan moderni, selkeä, valoisa ja avara asunto on kooltaan 130 neliötä. Tähän taloon mahtuu asumaan, vaikka vähän isompikin perhe, sillä makuuhuoneita yläkerrasta löytyy peräti neljä.

Eteinen toivottaa tervetulleeksi

Sisustettu vaalea eteinen ja rappukäytävä

Eteisestä aukeava näkymä antaa osviittaa koko asunnon ilmeestä, materiaaleista sekä värimaailmasta. Askelmiltaan avoin portaikko ja toiseen kerrokseen auki oleva tila tekevät eteisestä tilavan ja valoisan.

Suora kulku kodinhoitotilaan ja märkätiloihin lisää entisestään eteistilan käytännöllisyyttä. Lapsiperheen arkea pyörittäneenä ja monet kurakelit lasten ja koirien kanssa kokeneena arvostan erityisesti arkisten askareiden sujuvuutta.

Näiden lisäksi eteisessä tarvitaan totta kai myös lasku- ja säilytystilaa. Huomioni kiinnittyi eteiseen sijoitettuun puuharavalta näyttävään, varmasti kätevään hyllyn ja seinänaulakon yhdistelmään.  

Olohuoneessa viihdytään

KUVA 2 dagmarinkuja 2 scaled 1
KUVA 3 dagmarinkuja 5 scaled 1

Eteisestä tullaan suoraan olohuoneeseen. Tilaan, jossa ulko- ja sisätilat linkittyvät toisiinsa monien suurten lattiaan asti ulottuvien ikkunoiden ansiosta. Isot ikkunat mahdollistavat päivänvalon hyödyntämisen maksimaalisesti. Asunnon moderni ilme syntyy puolestaan muun muassa katon ja seinien liitoksista – kattolistoja ei tarvita. Seinien alaosiakin suojaavat vain kapeat ja huomaamattomat jalkalistat.

Tilan niukka materiaali- ja värimaailma saa potkua ja mielenkiintoa tarkoin valituista olohuoneen sisustuksen eri elementeistä – tehosteväreistä, mielenkiintoisista huonekaluista, poikkeavista materiaalivalinnoista ja erilaisista pintamateriaaleista. Tilaan ei kuitenkaan kannata suunnitella liikaa erilaisia elementtejä, mikäli yleisilme halutaan pitää selkeänä ja rauhallisena.  

Olohuoneen tyylikkäillä ja harkituilla yksityiskohdilla sisustuksesta ja sisätiloista muodostuu tasapainoinen kokonaisuus. Väreillä tuodaan tilaan näyttävyyttä ja mielenkiintoa, varsinkin yksivärisissä tiloissa niistä muodostuu tilan katseenvangitsijoita ja tunnelmanluojia, kuten tässäkin tilassa. Vastakohdat täydentävät toisiaan ja musta, kuten myös muut selkeät ja voimakkaat värit toimivat hyvinä väripareina vaaleiden puusävyjen kanssa.

Väriä yksityiskohdissa

KUVA 4 dagmarinkuja 11 scaled 1

Olohuoneessa katseeni kiinnittyi tietenkin syliinsä houkuttavaan ja tyylikkääseen nahalla päällystettyyn Uer-sohvaan – onhan se sijoitettu näyttävästi keskelle tilaa. Kaveriksi sille on valittu kevyet ja kauniit puiset Bernard-pikkutuolit, joita on helppo ja kätevä siirrellä tarvittaessa.

Sohvan konjakin väri jatkuu tuolien koristetyynyissä ja taulun värityksessä. Näin on saatu hyvä tasapaino tehostevärin käytössä. Modernit kalusteet on valittu sopimaan talon arkkitehtuuriin ja vahvoilla värivalinnoilla on tuotu tilaan kontrastia ja mielenkiintoa. Olohuoneessa myös Design by Frandsenin Honey-valaisimien lasi on kiinnostava yhdistelmä sohvan nahkaverhoilun ja puisten pintojen kanssa.

Olen ”valaisinihmisiä” eli niitä ei ole koskaan liikaa ja kiinnitänkin aina valaisimiin erityistä huomiota, sillä mikään ei ole tilassa ikävämpää kuin huono valaistus. Tilassa kannattaa yhdistää erilaisia valaisintyyppejä; lattia-, pöytä- ja kattovalaisimia hyvän ja asianmukaisen valaistuksen varmistamiseksi.

Valitsemalla väreiltään, materiaaliltaan ja muodoiltaan samanlaiset valaisimet ja varjostimet, luodaan tilaan harmoniaa ja selkeyttä. Samaa periaatetta kannattaa käyttää myös kalusteita ja sisustuksen yksityiskohtia valitessa. Musta toistuu tässä olohuoneessa pöydissä, sohvanjaloissa ja valaisimissa.  POFn ammattitaitoisen tiimin tekemä sisustus antaakin hyviä vinkkejä siitä, miten ja minkälaisilla elementeillä uudet asukkaat voisivat kotinsa sisustaa.

Yhdessä oleskelua

KUVA 5 dagmarinkuja 46 scaled 1

Nykytrendin mukaan yhdistämällä olohuone ja keittiötila ruokailualueineen saadaan mahdollisuus avarampiin tiloihin ja näin myös yhdessäoloon. Keittiökalusteet on sijoitettu talon ”pimeämmälle” puolelle eli sisäseinälle ja ruokailutila saatu näin sijoitettua isojen ikkunoiden ääreen.

Ruokaillaan

KUVA 6 dagmarinkuja 24 scaled 1

Pidän erilaisten tyylien yhdistelystä – sillä saa mukavaa kerroksellisuutta sisustukseen. Ruokailutilassa on teollishenkiset ja keveät Hyke-tuolit yhdistetty pyöreän puisen pöydän kanssa, mikä tuo ilmettä ja kontrastia tilaan. Samanlaisia tuoleja kannattaa hankkia useampia – sijoita osa ruokailutilaan ja muutama kappale kodin muihin tiloihin, joista ne voi tarvittaessa ottaa käyttöön isommalle ruokailuporukalle.

Nämä kyseiset tuolit ja Frandsenin valaisimen sekä paljon muuta kivaa löydät verkkokaupastamme:

➤ Giitu.fi -sisustusverkkokauppaan

Tarkka sisustaja valitsee myös kotinsa sisustus/tarve-esineet sopimaan kokonaisuuteen. Pienillä ideoilla ja oivalluksilla tuo tilaan yllätyksellisiä elementtejä. Puuteemaa on jatkettu kattauksessa käyttämällä leikkuualustoja lautasten alustoina. Tätäkin tilaa tyylittää Frandsenin lasinen ja moderni Honey -kattovalaisin.

Keittiössä kokataan

KUVA 7 dagmarinkuja 38 scaled 1
KUVA 8 dagmarinkuja 39 scaled 1

Keittiö on kodin sydän, niin myös tässä asunnossa. Olen valkoisten keittiökaappien kannattaja ja mielestäni valkoinen kaapisto on ajattomuutensa takia aina oikea valinta keittiöön. Trendit tulevat ja menevät, mutta valkoiseen ei varmaan koskaan kyllästy. Valkoinen yhdistettynä puun sävyihin on erinomainen sisustusväripari ja sopii modernin sisustukseen.

Vetimettömät kaapistot jatkavat selkeää ja minimalistista ilmettä. Musta hana ja allas ovat trendikäs valinta ja ne jatkavat sisustuksen mustan värin teemaa.  Keittiösaareke tuo tilaan aina kaivattua lasku- ja työtilaa.

Rauhallinen ja ajaton ilme syntyy tilaan pitämällä materiaalien ja värisävyjen määrän vain muutamassa erilaisessa. Rakenteet, tilat ja kalusteet nivoutuvat toisiinsa saumattomasti luoden tilantuntua sekä tehden tilasta tasapainoisen ja seesteisen rauhoittavan.

Yläkerrassa nukutaan ja oleillaan

KUVA 12 HR scaled 1
KUVA 13 HR 2 scaled 1

Yläkerrassa on nukkumisen valtakuntaa ja sieltä löytyy aiemmin mainitsemani neljä makuuhuonetta ja tietenkin kylpyhuone. Tänne mahtuu isommalla porukalla ja pienemmällä väkimäärällä saa tiloja työskentelyyn, harrastuksiin, vierasvaraksi ja leikkimiseen. Yläkerran sisustuksessa jatkuu alakerran värimaailma ja näin koko asuntoon on luotu yhtenäinen ja selkeä ilme myös sisustuksen osalta.

Mikä erinomaista tässä kohteessa, se on rakennettu kokonaan puusta: massiivipuisista CLT- rakennuslevyistä, joiden ansiosta rakennus on kantava, painumaton, ilmatiivis ja eristävä. Puu tasaa huonetilojen kosteuden ja lämmön ja poistaa bakteerit pintaan imeytyvästä ilmankosteudesta. Mikä tuote! Väriltään puu on haluttu säilyttää mahdollisimman luonnollisena. Kaikki asunnon pinnat on käsitelty Osmo Color Uviwax 7256 Valkokuulto sävyllä ja sisäkatot Hanki H 3 kuultavalla maalilla.

Yhteistyössä: Kiinteistönvälitys Glik Oy LKV

Kuvat: Outi Aalto/Aalto Photography Oy

Tarkempaa tietoa kohteessa käytetyistä tuotteista löydät myös Giitun blogista:

Dagmarinkujan tyylikkäät ja harkitut yksityiskohdat