Varman päälle valkoista vai ripaus rohkeutta?

Kirjoittaja: Juhani Grönberg

Suomalainen arvostaa kodin sisustuksessa usein käytännöllisyyttä ja kodikkuutta. Sisustusvalintojen toivotaan kestävän aikaa. Hillitty värimaailma ja muotoilultaan selkeät kalusteet luovat pohjan kodin sisustukselle. Yksilöllisyys kumpuaa yksityiskohdista, esineistä, kalusteista ja tekstiileistä, jotka kertovat keitä me olemme, mistä tulemme ja mitä arvostamme.

Pitkään jatkunut valkoisuus on hyvää vauhtia väistymässä värien tieltä, eikä kalusteitakaan enää hankita seuraavaa 30 vuotta silmällä pitäen. Vaikka sisustus luodaan harkiten, yhä useampi tekee hyvinkin trendikkäitä ja ennakkoluulottomia valintoja. Kodin ilmettä muutetaan rohkeasti, kun siltä tuntuu. Osa itselle tärkeäksi muodostuneista sisustuksen elementeistä kulkee mukana läpi vuosien, vaikka muu ilme muuttuukin. Tämä tekee kodista persoonallisen – juuri oman näköisen.  

Sisustuslehdet, -blogit ja sosiaalinen media toimivat ehtymättöminä inspiraation lähteinä. Toisten esimerkki rohkaisee itseäkin kokeilemaan. Kun silmä tottuu, ennen ehdoton ”ei” muuttuu pikkuhiljaa juuri oman näköiseksi jutuksi. Vielä muutama vuosi sitten marmorinen työtaso keittiössä, samettinen sohva olohuoneessa tai tumma puupinta kaapinovissa meni reippaasti yli ymmärryksen, mutta ei enää.

Miltä oma koti näyttäisi ripauksella rohkeampia valintoja? Me kokeilimme.

Teimme trendikkään ja näyttävän sisustuksen keskeisellä paikalla Lahdessa sijaitsevan uudiskohteen kaksioon. Uutuuttaan hohtava Malskin Tammi sulautuu upeasti vanhaan, rouheaan tehdasmiljööseen antaen myös sisustukselle luvan olla rohkea. Sisustus on hyvä esimerkki siitä, kuinka pienellä vaivannäöllä ja ennakkoluulottomilla valinnoilla kotiin saa luotua persoonallisen tunnelman. Voimakkaat värit, mielenkiintoiset materiaalit ja näyttävät yksityiskohdat toimivat tämän sisustuksen punaisena lankana.

Seinän sininen sävy, Tikkurila M350 Mustekynä toimii upeana taustana sisustuksessa käytetyille kalusteille sekä pienesineille.
Seinän sininen sävy, Tikkurila M350 Mustekynä toimii upeana taustana sisustuksessa käytetyille kalusteille sekä pienesineille.
Lempiväreillä, ihanilla materiaaleilla ja hauskoilla yksityiskohdilla saadaan aikaan näyttävä kokonaisuus. Mikä ettei tämän upean sohvan kaveriksi sopisi vaikkapa jälleen muodissa oleva beige. Minkä värin sinä valitsisit seinälle?
Lempiväreillä, ihanilla materiaaleilla ja hauskoilla yksityiskohdilla saadaan aikaan näyttävä kokonaisuus. Mikä ettei tämän upean sohvan kaveriksi sopisi vaikkapa jälleen muodissa oleva beige. Minkä värin sinä valitsisit seinälle?
Upeat vanhat kalusteet yhdessä trendikkäiden värien ja materiaalien kanssa tekevät kerroksellisuudessaan kodista persoonallisen.
Upeat vanhat kalusteet yhdessä trendikkäiden värien ja materiaalien kanssa tekevät kerroksellisuudessaan kodista persoonallisen.
Hauskat yksityiskohdat sisustuksessa ovat piste i:n päällä.
Hauskat yksityiskohdat sisustuksessa ovat piste i:n päällä.

Kaksion värimaailmaa hallitsee sinisen ja vihreän sävyt ripauksella raikasta keltaista. Eteisestä olohuoneeseen johtavan seinän sekä olohuoneen päätyseinän maalasimme Tikkurilan sametinhimmeällä Harmony-sisustusmaalilla, M350 (Mustekynä) -värisävyllä. Näyttävä sininen sävy luo voimakkaan ja raikkaan kontrastin asunnon muutoin vaaleisiin pintoihin ja toimii upeana väriparina sisustuksessa käytetyille kalusteille sekä pienesineille. Ylellinen samettisohva, kaunis vintage-senkki ja persoonallinen seinävalaisin nousevat sinisestä taustastaan arvoiseensa asemaan.

Olohuoneen ja keittiön väliselle kapealle seinälle seinän sijoitimme Ferm Livingin monikäyttöisen Plant Boxin, joka toimii pienessä tilassa niin modernina kukkapöytänä kuin kirjojen ja muiden pienesineiden säilytyskalusteena.

Makuuhuoneeseen saat helposti ripauksen ylellisyyttä tekemällä puurimoista kauniit kehykset. Erityisiä puusepäntaitoja ei tarvita, eikä monimutkaisia työvälineitäkään.
Makuuhuoneeseen saat helposti ripauksen ylellisyyttä tekemällä puurimoista kauniit kehykset. Erityisiä puusepäntaitoja ei tarvita, eikä monimutkaisia työvälineitäkään.

Sinivihreä teema toistuu vaaleampana kaksion makuuhuoneessa. Aivan erityisen fiiliksen, ja ripauksen ylellisyyttäkin, makuuhuoneeseen tuo puurimoista tehty kokoelma kehyksiä, jotka on maalattu samalla Tikkurilan värisävyllä (X438 Salaisuus) kuin seinäkin.

Erityisiä puusepäntaitoja kauniin kehysasetelman toteuttamiseen ei tarvita, eikä monimutkaisia työvälineitäkään. Rimat maalataan aluksi, jonka jälkeen rimojen päät sahataan jiiriin, jotta kehysten neliömuoto saadaan aikaiseksi. Rimat kiinnitetään samalla sävyllä maalattuun seinään. Kiinnitystapa riippuu seinämateriaalista. Levyseinään riittää pienet naulat, kiviseinässä käytimme käyttötarkoitukseen sopivaa liimaa. Kysy rautakaupasta neuvoja oikean liiman löytämiseksi!

Viimeistele sisustus kauniilla yksityiskohdilla.
Viimeistele sisustus kauniilla yksityiskohdilla.
Viimeistele sisustus kauniilla yksityiskohdilla.
Viimeistele sisustus kauniilla yksityiskohdilla.

Keittiöön valitsimme pyöreän Magis Tavolo XZ3 pöydän Arne Jacobsenin keltaisilla Seiska-tuoleilla. Valoisan keittiön väripilkkuina on lisäksi teemaan sopivat astiat ja muut keittiön tarvikkeet.

Kylpyhuoneeseen toimme käytännöllisiä mutta kauniita esineitä lisäämään viihtyisyyttä ja samalla tuomaan säilytys- ja laskutilaa, jota aina tarvitaan. Kaksion olohuoneessakin sivupöytänä toimiva Kartellin Componibili toimii hienosti kylpyhuoneessa kosteuden kestävänä lisäsäilyttimenä.